Geschiedenis

MUAYTHAI

De geschiedenis van het muaythai

muaythai

De bronnen spreken elkaar tegen wat betreft afkomst van het muaythai. De vechtkunst is vanaf het begin verweven met de Thaise cultuur en was in eerste instantie bedoeld voor het lijf aan lijf gevecht op het slagveld. In de dertiende eeuw werd er in ieder geval muaythai beoefend in het Sukhotai koninkrijk. Muaythai werd geleerd aan de jonge mannen en zelfs aan de koninklijke familie. Vanaf de 14e eeuw tijdens de Ayuddhaya periode werd muaythai geleerd aan alle soldaten en verschillende koningen beoefenden het zelf ook. De zogenaamde tijgerkoning had een elite eenheid gespecialiseerd in muaythai en krabi krabong, een gevechtkunst met wapens. Er werden toen al wedstrijden georganiseerd en ook het wedden op vechters gebeurde al in deze periode.

In de 19e eeuw zorgde koning Rama V ervoor dat muaythai nog populairder werd. Hij organiseerde wedstrijden door heel Thailand en de beste vechters mochten uitkomen op wedstrijden bij het paleis. Rama zorgde er verder voor dat muaythai op scholen werd onderwezen en dat er een militaire muaythai academie ontstond. De wedstrijden waren in eerste instantie niet in een ring, maar op een plek afgezet met stenen of in een getrokken kring. Maar tijdens Rama’s regeerperiode werd de ring geïntroduceerd.

In 1921 werd het eerste muaythai stadion met vaste boksring gebouwd. In 1927 werden er voor het eerst bokshandschoenen gebruikt. Tot dan toe was het gebruikelijk om met ingezwachtelde handen te vechten. Het bekendste en meest prestigieuze muaythai stadion ter wereld, het Lumpini stadion (zie afbeelding) in Bangkok werd in 1929 gebouwd.

Lumpinistadion

Tegenwoordig is muaythai volkssport nummer een in Thailand. In het hele land zijn bokskampen waar kinderen al jong gaan trainen om er geld mee te verdienen. Er wordt voor ze gezorgd en ze leren muaythai. De kinderen moeten op hun jonge leeftijd al vechten en zo prijzengeld binnenbrengen. Muaythai wordt veel uitgezonden op tv en bij de wedstrijden wordt zwaar gegokt. Trainers en vechters van muaythai zijn allemaal professioneel bezig. Muaythai als hobby bestaat nauwelijks in Thailand. Wel komen er veel westerlingen naar Thailand om hun hobby muaythai te beoefenen in een van de kampen in de toeristische gebieden en ook professionele vechters gaan naar Thailand om muaythai in het land van oorsprong te beoefenen.

hippoErnestoHoost

 

KICKBOKSEN

De oorsprong en ontwikkeling van kickboksen in Nederland.

Kenji_Kurosaki

In Thailand had men een periode de gewoonte om vechters van andere martial arts uit te nodigen om uit te komen tegen muaythai vechters. Zo kwam er begin jaren ’60 een team Japanse kyokushin karateka’s naar Thailand om te vechten met muaythai vechters en deze karateka’s moesten het allemaal afleggen tegen de Thaise boksers. De leraar van deze vechters. Kenji Kurosaki, is toen zijn technieken gaan aanpassen om het vechten effectiever te maken en noemde het kickboxing. In 1972 werd zijn pupil Shima de eerste buitenlander die een Thai op Muay Thai-regels versloeg. DeNederlandse karateka’sPlas, Van Looy en Van De Hemel leerden deze stijl in 1975 in Japan bij Kurosaki en brachten het kickboksen naar Nederland. Tom Harinck had met zijn (full contact karate) vechters een soortgelijke ervaring als Kurosaki en ging zelf in Thailand trainen om de fijne kneepjes van het muaythai te trainen en gaf die door aan ziijn leerlingen. De eerste kickboksleraren in Nederland waren dus oorspronkelijk karateka vandaar dat in het kickboksen de leraar vaak sensei genoemd wordt en het “ush” of “osu” niet van de lucht is.

tomharinckBegin zeventiger jaren ontstond in Amerika het full contact (karate), zeg maar kickboksen zonder low-kicks en kniestoten. Deze vorm werd ontwikkeld om taekwondo, kung fu en karate beoefenaars full contact tegen elkaar te laten vechten. De ontwikkeling hiervan werd versneld toen de Koreaanse taekwondomeester Jhoon Rhee zijn safe-T equipment introduceerde (zie foto). De promotor Howard Hanson zorgde ervoor dat de gevechten niet meer op de mat plaatsvonden, maar in de ring. Later richtte hij de W.K.A. op. Deze organisatie ging wereldwijd aan de slag en organiseerde ook wedstrijden in Japan. Deze vorm van kickboksen werd ook wel American Kickboxing genoemd en waaide in die tijd ook over naar Nederland.

De bekendste leraren uit de pionierstijd van het kickboksen in Nederland 

Jan Plas richtte de eerste echte kickboksgym in Nederland op en noemde het naar het district waarin de school van Kurosaki (zie “kickboksen) gevestigd was, Meijro Gym. Onder de eerste vechters van Meijro Gym waren Lucien Carbin en Johan Vos die later zelf succesvolle kickboksscholen zouden oprichten. De allerbekendste vechters van Meijro Gym zijn natuurlijk Rob Kaman en Remy Bonjasky. Andere bekende kampioenen van Meijro waren Bob Schreiber, Fred Royers en Andre Brilleman. Schreiber en Royers hebben  nu zelf bekende scholen. Ook de huidige eigenaar van Meijro Gym, Andre Mannaart, was een bekend vechter.

Jan Van Looijen ging lesgeven bij Budokai Bluming. En bracht zo de Nederlandse kyokushin wereld in aanraking met het kickboksen.

Vos Gym onder leiding van Johan Vos werd in 1979 opgericht en bracht befaamde wereldkampioenen als Lucia Rijker, viervoudig K1 -winnaar Ernesto Hoost en Ivan Hippolyte (nu eigenaar)

Peter van de Hemel zou in deze beginjaren ook bij Vos les gaan geven.  Ook Gerard Gordeau, die overal ter wereld vocht op kickboks-, kyokushin- en m.m.a.-regels en verder bekend is van zijn Haagse sportschool Kamakura, trainde bij Vos.

De bekende school Chakuriki onder leiding van Thom Harinck werd al in 1972 opgericht, maar daar werd in eerste instantie een mix van boksen, karate en savate gegeven. Hij deed met zijn vechters overal aan wedstrijden mee en Chakuriki werd een bekende naam. Toen Harinck met zijn vechters in Thailand werd uitgenodigd werden ook al zijn vechters verslagen. Vanaf dat moment ging ook Harink zijn stijl aanpassen aan het muaythai . In 1974 ging hij drie maanden naar Thailand om muaythai te trainen.  Harinck was onder meer trainer van K1-winnaar Branco Cikatic, Peter Aerts, Perry Ubeda, Badr Harien Gilbert Ballentine.

Bekende vechters 

Het kickboksen in Nederland ontwikkelde zich in de beginjaren qua niveau erg snel. Misschien omdat men op zoveel plekken kickboksen ging beoefenen en veel vechters uit karate en andere vechtsporten overstapten.  Nederland heeft veel kampioenen voortgebracht. Te veel om hier allemaal op te noemen.  Enkele zeer belangrijke Nederlanders op kickboksgebied zijn  Rob Kaman en Ramon Dekkers .   Zij hebben een legendarische status en zijn ook nu in Thailand en bij vechtsportliefhebbers wereldwijd nog steeds bekend. Verder is Lucia Rijker een legende. Ze is binnen het vrouwen kickboksen en later boksen nog nooit verslagen. Tegenwoordig hebben we Germaine de Randamie die al tientallen wedstrijden ongeslagen is.  In Nederland hebben de meeste mensen nog steeds niet van deze topatleten gehoord. De Nederlanders versloegen veel kampioenen uit andere landen en het Nederlandse kickboksen kreeg zo veel aanzien.

Sinds de opkomst van het K1-toernooi in de 90-er jaren van de vorige eeuw is het kickboksen wereldwijd enorm gepopulariseerd. Het is veel meer op televisie te zien dan voorheen en sinds de uitzending ervan op Nederlandse tv wordt kickboksen hier ook snel populairder. De Nederlanders waren ongekend succesvol in het K1. Peter Aerts en Remy Bonjasky wonnen het toernooi drie keer en Ernesto Hoost en Sem Schilt vier keer.  Uit de K1-Max  voor vechters tot 70 kilo, werden Nederlanders Albert Kraus en Andy Souwer bekende. Zij wonnen het toernooi respectievelijk eenmaal en tweemaal.

Inmiddels is de toonaangevende rol van K1 overgenomen door de Glory World Series waar veel bekenden uit het K1 circuit schitteren.

Kickboksen Haarlem kickboxen kickboxing thai boxing