KICKBOKSEN

De oorsprong en ontwikkeling van kickboksen in Nederland.

Kenji_Kurosaki

In Thailand had men een periode de gewoonte om vechters van andere martial arts uit te nodigen om uit te komen tegen muaythai vechters. Zo kwam er begin jaren ’60 een team Japanse kyokushin karateka’s naar Thailand om te vechten met muaythai vechters en deze karateka’s moesten het allemaal afleggen tegen de Thaise boksers. De leraar van deze vechters. Kenji Kurosaki, is toen zijn technieken gaan aanpassen om het vechten effectiever te maken en noemde het kickboxing. In 1972 werd zijn pupil Shima de eerste buitenlander die een Thai op Muay Thai-regels versloeg. DeNederlandse karateka’sPlas, Van Looy en Van De Hemel leerden deze stijl in 1975 in Japan bij Kurosaki en brachten het kickboksen naar Nederland. Tom Harinck had met zijn (full contact karate) vechters een soortgelijke ervaring als Kurosaki en ging zelf in Thailand trainen om de fijne kneepjes van het muaythai te trainen en gaf die door aan ziijn leerlingen. De eerste kickboksleraren in Nederland waren dus oorspronkelijk karateka vandaar dat in het kickboksen de leraar vaak sensei genoemd wordt en het “ush” of “osu” niet van de lucht is.

tomharinckBegin zeventiger jaren ontstond in Amerika het full contact (karate), zeg maar kickboksen zonder low-kicks en kniestoten. Deze vorm werd ontwikkeld om taekwondo, kung fu en karate beoefenaars full contact tegen elkaar te laten vechten. De ontwikkeling hiervan werd versneld toen de Koreaanse taekwondomeester Jhoon Rhee zijn safe-T equipment introduceerde (zie foto). De promotor Howard Hanson zorgde ervoor dat de gevechten niet meer op de mat plaatsvonden, maar in de ring. Later richtte hij de W.K.A. op. Deze organisatie ging wereldwijd aan de slag en organiseerde ook wedstrijden in Japan. Deze vorm van kickboksen werd ook wel American Kickboxing genoemd en waaide in die tijd ook over naar Nederland.

 

ErnestoHoost

Het kickboksen in Nederland ontwikkelde zich in de beginjaren qua niveau erg snel. Misschien omdat men op zoveel plekken kickboksen ging beoefenen en veel vechters uit karate en andere vechtsporten overstapten.  Nederland heeft veel kampioenen voortgebracht. Te veel om hier allemaal op te noemen.  Enkele zeer belangrijke Nederlanders op kickboksgebied zijn  Rob Kaman en Ramon Dekkers .   Zij hebben een legendarische status en zijn ook nu in Thailand en bij vechtsportliefhebbers wereldwijd nog steeds bekend. Verder is Lucia Rijker een legende. Ze is binnen het vrouwen kickboksen en later boksen nog nooit verslagen. Germaine de Randamie is een latere vechtster die tientallen wedstrijden ongeslagen was.  In Nederland hebben de meeste mensen nog steeds niet van deze topatleten gehoord. De Nederlanders versloegen veel kampioenen uit andere landen en het Nederlandse kickboksen kreeg zo veel aanzien.

Sinds de opkomst van het K1-toernooi in de 90-er jaren is het kickboksen wereldwijd enorm gepopulariseerd. Het is veel meer op televisie te zien dan voorheen en sinds de uitzending ervan op Nederlandse tv wordt kickboksen hier ook snel populairder. De Nederlanders waren ongekend succesvol in het K1. Peter Aerts en Remy Bonjasky wonnen het toernooi drie keer en Ernesto Hoost en Sem Schilt vier keer.  Begin 2000 werd het K1-Max geïntroduceerd voor vechters tot 70 kilo. Dit toernooi is  eenmaal gewonnen door Nederlander Albert Kraus en tweemaal door Andy Souwer.

Tegenwoordig zijn de Glory World Series toonaangevend in kickboksland.

Kickboksen Haarlem kickboxen kickboxing thai boxing