MUAYTHAI

De geschiedenis van het muaythai

muaythai

De bronnen spreken elkaar tegen wat betreft afkomst van het muaythai. De vechtkunst is vanaf het begin verweven met de Thaise cultuur en was in eerste instantie bedoeld voor het lijf aan lijf gevecht op het slagveld. In de dertiende eeuw werd er in ieder geval muaythai beoefend in het Sukhotai koninkrijk. Muaythai werd geleerd aan de jonge mannen en zelfs aan de koninklijke familie. Vanaf de 14e eeuw tijdens de Ayuddhaya periode werd muaythai geleerd aan alle soldaten en verschillende koningen beoefenden het zelf ook. De zogenaamde tijgerkoning had een elite eenheid gespecialiseerd in muaythai en krabi krabong, een gevechtkunst met wapens. Er werden toen al wedstrijden georganiseerd en ook het wedden op vechters gebeurde al in deze periode.

In de 19e eeuw zorgde koning Rama V ervoor dat muaythai nog populairder werd. Hij organiseerde wedstrijden door heel Thailand en de beste vechters mochten uitkomen op wedstrijden bij het paleis. Rama zorgde er verder voor dat muaythai op scholen werd onderwezen en dat er een militaire muaythai academie ontstond. De wedstrijden waren in eerste instantie niet in een ring, maar op een plek afgezet met stenen of in een getrokken kring. Maar tijdens Rama’s regeerperiode werd de ring geïntroduceerd.

In 1921 werd het eerste muaythai stadion met vaste boksring gebouwd. In 1927 werden er voor het eerst bokshandschoenen gebruikt. Tot dan toe was het gebruikelijk om met ingezwachtelde handen te vechten. Het bekendste en meest prestigieuze muaythai stadion ter wereld, het Lumpini stadion (zie afbeelding) in Bangkok werd in 1929 gebouwd.

Lumpinistadion


Tegenwoordig is muaythai volkssport nummer een in Thailand. In het hele land zijn bokskampen waar kinderen al jong gaan trainen om er geld mee te verdienen. Er wordt voor ze gezorgd en ze leren muaythai. De kinderen moeten op hun jonge leeftijd al vechten en zo prijzengeld binnenbrengen. Muaythai wordt veel uitgezonden op tv en bij de wedstrijden wordt zwaar gegokt. Trainers en vechters van muaythai zijn allemaal professioneel bezig. Muaythai als hobby bestaat nauwelijks in Thailand. Wel komen er veel westerlingen naar Thailand om hun hobby muaythai te beoefenen in een van de kampen in de toeristische gebieden en ook professionele vechters gaan naar Thailand om muaythai in het land van oorsprong te beoefenen.

Kickboksen Haarlem kickboxen kickboxing thai boxing